top of page

Elimistön hiljainen tulehdustila
 
– Mitä tarkoitetaan matala-asteisella tulehduksella, miten se vaikuttaa terveyteen ja kuinka sen voi itse hoitaa?

Haitallinen stressi, epäsuotuisat elintavat, metabolinen oireyhtymä ja ylipaino voivat aiheuttaa, erityisesti lisääntyneen kortisolin erittymisen välityksellä kehoon pitkäaikaisen ja hiljaiseksi tai matala-asteiseksi kutsutun tulehdustilan. Stressin tiedetään aiheuttavan varmasti matala-asteista tulehdusta, kuitenkaan vaikutusreitit eivät ole vielä täysin selvillä. Stressin lisäksi hiljaista tulehdusta aiheuttavat muun muassa ylipaino, huono ruokavalio ja univaje. Kaikki nämä liittyvät muutenkin vahvasti yhteen. Lue tästä lisää pitkittyneen stressin monista haitallisista vaikutuksita terveyteen, hyvinvointiin ja elämässä suoriutumiseen.

 

Hiljainen tulehdus ei ole varsinainen tulehdus, sellainen, johon liittyvät bakteerit ja virukset. Se ei ole infektio vaan inflammaatio. Tulehdus saa alkunsa, kun keho reagoi pitkään jatkuneisiin, esimerkiksi stressin aiheuttamiin aineenvaihdunnan muutoksiin. Tämän seurauksena kudokset alkavat erittää tulehdusvälittäjäaineita, jotka pyrkivät korjaamaan tilannetta. Matala-asteinen tulehdus ei varsinaisesti näy eikä tunnu, mutta kuormittaa kehoa ja mieltä salakavalasti. Hiljainen tulehdus kuvastaakin todella hyvin elimistön yleistä terveydentilaa, ollen ikään kuin hyvä hälytysääni korjausliikkeiden tarpeellisuuden edellä. Matala-asteinen tulehdus ei ole sairaus, mutta se lisää riskiä tai oikeastaan ilmaisee kasvaneen riskin sairastua moniin kroonisiin ja vakaviin sairauksiin, kuten syöpiin, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Lisäksi se edistää ylipainon kertymistä ja hankaloittaa laihduttamista sekä painonhallintaa.

 

Mistä tiedän kärsinkö hiljaisesta matala-asteisesta tulehduksesta ja voiko kehon hiljaisen tulehduksen tunnistaa ja hoitaa itse?

 

Koska hiljainen tulehdus ei tunnu miltään, sitä ei usein osaa epäillä lainkaan. Matala-asteista tulehdustilaa on perusteltua alkaa epäillä, jos ylipainoa on kertynyt mittavasti. Ylipaino ei kuitenkaan ole mikään varma merkki tulehduksesta, mutta erityisesti vatsan alueelle kertynyt rasva kielii hiljaisesta tulehduksesta. Tulehdusta voi epäillä lisäksi, jos elämäntavat eivät ole mallillaan. Erityisesti vähäinen liikunta, epäterveelliset ruokatottumukset, tupakointi ja runsas alkoholin kulutus lisäävät riskiä. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos elintavat ovat monella tapaa pielessä, on kehossa melko varmasti jonkinasteinen hiljainen tulehdustila meneillään. Pitkittynyt tai kroonistunut stressi on myös melko varma merkki matala-asteisen tulehduksen olemassaolosta. Jos oman matala-asteisen tulehdustilan haluaa selvittää, on se mahdollista tehdä verikokeella. Tulehdusarvo CRP:n herkkä versio hsCRP antaa viitteitä hiljaisesta tulehduksesta, mutta ei ole mitenkään täysin varma mittari. hsCRP:n arvon ollessa alle yhden, ei riskiä juurikaan ole, arvon ollessa1-3 välillä riski on selvästi kohonnut ja yli kolmen kohdalla voidaan puhua matala-asteisen tulehdustilan korkeasta riskistä.

Krooninen inflammaatio eli matala-asteinen tulehdustila on yhteydessä lukuisiin sairauksiin, kuten:

 

 • Syövät (kaikki syövän vaiheet, synty, eteneminen ja leviäminen)

 • Neurologiset sairaudet, kuten masennus, Alzheimerin ja Parkinsonin taudit sekä skleroosi

 • Diabeteksen komplikaatiot, kuten neuropatia, retinopatia, korkea verenpaine, verisuonien tukkeutuminen ja sydänsairaudet

 • Keuhkosairaudet, kuten astma, COPD, bronkiitti ja heinänuha

 • Luu- ja nivelsairaudet, kuten osteoartriitti, reuma, osteopenia ja osteoporoosi

 • Aineenvaihdunnalliset häiriöt, kuten 2 tyypin diabetes, rasvamaksa ja munuaisten vajaatoiminta

 • Autoimmuunisairaudet, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä, crohnin tauti, koliitti, lupus, multippeliskleroosi ja tyypin 1 diabetes

 • Sydän -ja verisuonisairaudet, kuten valtimoiden tukkeumasairaus, sydänkohtaus ja verenpainetauti

 

Kuinka hoitaa kehon hiljainen matala-asteinen tulehdus?

 

 • Harrasta liikuntaa monipuolisesti ja iloiten. Vähäinenkin liikunta on hyvästä, jopa 10 minuuttia liikuntaa saattaa vähentää matala-asteista tulehdusta. Erityisen hyödyllistä on säännöllinen hikiliikunta.

 

 • Nuku hyvin. Unenlaatuun ja määrään liittyvät ongelmat ovat hyvin yleinen syy tulehdukselle. Uniongelmat sekoittavat muutenkin elimistöä monella tavalla ja heikentävät terveyttä. Muun muassa hormonitoiminta ja aineenvaihdunta häiriintyvät huonounisella.

 

 • Ravinnolla on suuri merkitys. Syö monipuolisesti hyviä rasvoja, paljon kasviksia (mielellään lähemmäs kilon päivässä), nauti vähän tai ei lainkaan sokeria ja valkoisia prosessoituja viljoja, riittävästi kuitua, täysjyvätuotteita. Prosessoidut ruoat ja ylisuolainen ruoka lisäävät riskiä.

 

 

 • Alkoholi edesauttaa matala-asteisen tulehduksen syntyä. Käytä alkoholia vain kohtuudella tai ei lainkaan.

 

 • Tupakointi lisää merkittävästi riskiä matala-asteiselle tulehdukselle, joten parasta olisi lopettaa tupakointi kokonaan.

 

 • Mieliala vaikuttaa matala-asteiseen tulehdukseen. Myönteisellä mielialalla on mahdollista sekä ehkäistä että hoitaa hiljaista tulehdusta ja kielteinen mieliala voi aiheuttaa, ylläpitää ja pahentaa matala-asteista tulehdusta. Positiivinen ja optimistinen elämänasenne edistää tutkitusti terveyttä monella tapaa, joten ei ole mikään yllätys, että se vaikuttaa myös hiljaista tulehdusta ehkäisevästi ja hillitsevästi.

 

 • Rentoudu, kuten parhaaksi näet, esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia, lukemalla kirjaa, tapaamalla ystäviä, käymällä kävelyllä, harrastamalla tai lähtemällä matkalle.

 

 

 •  Muista, että koskaan ei ole myöhäistä tehdä korjausliikkeitä ja pienikään korjausliike ei ole turha. Matala-asteinen tulehdus ei ole sellainen tila, joka joko on tai ei ole kehossa, vaan se on koko ajan muutoksessa oleva tila: tulehdusta voi olla enemmän tai vähemmän ja siihen voi suoraan vaikuttaa elintavoilla ja mielenhallinnalla. Siten ei ole tarpeen tehdä kaikkia muutoksia heti, vaan pienetkin myönteiset muutokset elintavoissa, ajattelussa ja käyttäytymisessä, vähäinenkin stressinhallinta ja kohentunut uni johtavat parempaan terveyteen ja laskevat reaaliajassa matala-asteista tulehdusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi puolen tunnin juoksulenkin jälkeen kehossa on vähemmän matala-asteista tulehdusta kuin ennen lenkkiä.

 

 

 

Julkaistu 12.2.2020 | Natassa Aaltonen TtM

Jos mielen voima, kehomieliyhteyden tehostaminen ja psykologian sekä biologian välinen linkki kiinnostavat,

tutustu tästä Kehomieliyhteys ja Terveys -verkkokurssiin

bottom of page