top of page

KOLLAGEENILISÄÄ NAUTTIMALLA VOIT KOHENTAA MONIN TAVOIN ULKONÄKÖÄ, TERVEYTTÄ, OLOTILAA JA TOIMINTAKYKYÄ.

                             -ONKO NÄILLÄ KOLLAGEENIIN LIITETYILLÄ ULKONÄKÖ- JA TERVEYSVÄITTEILLÄ MITÄÄN PERÄÄ?

 


Kuluttajan on ollut vaikeaa välttyä törmäämästä kollageenilisien mainontaan viime aikoina. Mainonta on vilkastunut, tämän lisäksi markkinoille pursuaa jatkuvasti uusia kollageenituotteita. Kyseinen kehitys johtuu luultavasti siitä, että kollageenilla on tutkitustikin monenlaisia suotuisia vaikutuksia sekä terveyteen että ulkonäköön. Kollageenin sanotaan kiinteyttävän ihoa ja kohentavan muutenkin ihon kuntoa, tasoittavan selluliittia, vahvistavan kynsiä ja hiuksia, suojaavan sekä vahvistavan koko tulielimistöä, kuten luita, niveliä, sidekudosta ja rustoa sekä edistävän painonpudotusta ja lihasten kasvua. On sen jopa väitetty kohentavan aivojen toimintaa ja mielialaa sekä ruoansulatusta ja suoliston toimintaa. Näiden lisäksi kollageenin väitetään edistävän sydänterveyttä ja muidenkin sisäelinten toimintaa.  Mutta onko näitä vaikutuksia todella mahdollista saada nauttimalla kollageenia sisäisesti tai käyttämällä sitä ulkoisesti, ja kuinka merkittäviä vaikutuksia on realistista odottaa? Todettakoon heti, että ulkoisesti käytettynä, kuten esimerkiksi ihovoiteen seassa, kollageenin hyödyistä ei ole juurikaan näyttöä, ei edes ihon kuntoon. Tästä syystä artikkeli käsittelee ainoastaan sisäisesti nautittuun kollageeniin liitettyjä hyötyjä. Sisäisesti nautitun kollageenin vaikutuksista on tieteellistä näyttöä, joskaan nämä tutkimukset eivät useimmiten täytä mitenkään kovin laadukkaita kriteereitä. Ihmetystä lisäksi herättää fysiologian näkökulmasta se, että kollageenivalmisteet ovat proteiinia ja pilkkoutuvat kehossa aminohapoiksi siinä, missä muutkin proteiinivalmisteet. 

Useimmat kollageenivalmisteet ovat hydrolysoidussa ja jauhemaisessa muodossa, koska näin valmiste on ensinnäkin helppo nauttia ja toiseksi sen imeytyvyyden ja hyödynnettävyyden on ajateltu tehostuvan.  Hydrolysoidussa kollageenivalmisteessa kollageenin aminohapot on rikottu, mikä edesauttaa kollageenin imeytymistä. Vaikka valmiste onkin saatettu mahdollisimman hyödyttävään muotoon, ei tämä toki tarkoita sitä, että vaikutus kulkeutuisi juuri sinne, minne eniten toivoisit. 

Seuraavia hyötyjä on liitetty sisäisesti nautittuun kollageeniin: 

1.    Kiinteyttää ja kirkastaa ihoa, vähentää juonteita sekä ryppyjä


2.    Vähentää ja ehkäisee selluliittia


3.    Parantaa kynsien ja hiusten kuntoa vahvistaen niitä


4.   Suojaa luustoa, niveliä, rustoa, nivelsiteitä ja tukielimistön kalvoja sekä edistää niiden toimintakykyä


5.    Ehkäisee luukatoa


6.    Edistää lihasten kasvua ja toimintaa


7.    Edistää sydämen ja muiden sisäelinten terveyttä


8.    Auttaa polttamaan rasvaa kehosta, tukee painonhallintaa


9.    Edistää ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa


10.   Vaikuttaa myönteisesti aivotoimintaan ja mielialaan

Mutta onko näissä väitteissä mitään perää?

Sisäisesti nautitun kollageenivalmisteen hyödyistä on olemassa tieteellistä tutkimusnäyttöä. Suurin ongelma näissä tutkimuksissa on se, että ne ovat enimmäkseen kollageenivalmistajien itsensä toteuttamia tai kustantamia. Tästä syystä niihin on pakko suhtautua vähintäänkin varauksella. Pidäthän tämän mielessä lukiessasi allaesitettyjä tutkimustuloksia!

1. KOLLAGEENI HIDASTAA IHON IKÄÄNTYMISTÄ KIINTEYTTÄEN JA VAHVISTAEN SITÄ. Kollageeni on ihmiskehon proteiineista runsain. Kuitenkin ikääntyessämme alamme menettää kollageenia siinä määrin, että menetys alkaa vähitellen ilmetä eri puolella kehoa. Kollageenin vähenemisen seurauksena iho menettää elastisuuttaan, mistä taas seuraa juonteita, ryppyjä, ihon kuivuutta, löystymistä ja roikkumista, lisäksi iho menettää kuulautta ja hehkua. Kaikki nämä ovat toki ikääntymisen luonnollisia seurauksia, eikä ole olemassa mitään ihmekonstia, jolla tämä prosessi saataisiin täysin pysäytettyä.  Prosessia on kuitenkin mahdollista hidastaa esimerkiksi nostamalla kehon kollageenipitoisuutta. 

On olemassa tutkimusnäyttöä, jonka mukaan kollageenilisän nauttiminen edistäisi merkittävästi ihon elastisuutta ja kohentaisi näkyvästi ihon kuntoa jo neljän viikon käytön jälkeen ja vähentäisi juonteita noin kahdeksan viikon käytön seurauksena. Tutkimuksia ihon kuntoon liittyen on saatavilla melko runsaasti. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa koeryhmän naiset käyttivät 2.5-5 grammaa kollageenilisää päivittäin kahdeksan viikon ajan, tämän seurauksena naisten iho oli selkeästi kimmoisampi ja kosteutetumpi kuin vertailuryhmän naisten iho. Toisessa tutkimuksessa 12 viikon käytön jälkeen näiden edellä mainittujen vaikutusten lisäksi koehenkilöiden ihossa oli selkeästi vähemmän juonteita ja ryppyjä. Kollageenivalmisteiden ryppyjä vähentävä vaikutus johtuu ensinnäkin ehtyneiden kollageenivarastojen täydentymisestä sekä toiseksi siitä, että kollageenilisän nauttiminen stimuloi kehon omaa kollageenintuotantoa. Kollageenin suotuisten ihovaikutuksien tueksi on melko paljon näyttöä, minkä lisäksi käyttökokemukset puhuvat nimenomaan näiden ihovaikutuksien puolesta. 


Kollageenin sanotaan vähentävän ja ehkäisevän myös selluliittia. Kollageenin vaikutuksista nimenomaan selluliittiin ei ole näyttöä, mutta on toki hyvin mahdollista, jopa todennäköistä, että myös selluliitti vähenee, kun ihon kunto kohenee ja kiinteytyy yleisellä tasolla. Kiinteässä ja hyvin kosteutetussa ihossa selluliitti on ainakin heikommin havaittavissa. Olet saattanut myös törmätä väitteisiin, että kollageenilisät parantavat aknea ja muita iho-ongelmia, näiden väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole ainakaan vielä saatavilla tutkimusnäyttöä.


2. KOLLAGEENI PARANTAA HIUSTEN JA KYNSIEN KUNTOA. Kollageenilla saattaa olla suotuisten ihovaikutusten lisäksi vaikutuksia ihon ja hiusten kuntoon. On muun muassa väitetty, että kollageeni vahvistaa hiuksia ja kynsiä ja saa ne kasvamaan nopeammin sekä näyttämään terveemmiltä. Nämä vaikutukset perustuvat lähinnä hyviin käyttäjäkokemuksiin sekä päättelyyn, sillä vaikutuksista ei ole tutkimusnäyttöä. Kollageenin vaikutuksia nimenomaan hiuksiin ja kynsiin ei ole pahemmin tutkittu.

 


3. KOLLAGEENI EDESAUTTAA LIHASMASSAN KASVUA. Lihaskudoksesta on kollageenia noin 2-10 prosenttia. Kollageeni on välttämätön yhdiste tässä yhtälössä, sillä se pitää lihakset vahvana ja toimintakykyisinä. Kolageenilisän nauttimisella väitetään olevan myönteisiä vaikutuksia lihasmassan kasvuun. Joidenkin tutkimusten mukaan erityisesti ikääntymisestä johtuvassa lihaskadossa kollageenilisästä saattaa olla merkittävää hyötyä, sillä sen arvellaan kasvattavan lihasmassaa. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa heikon lihaskunnon omaavien 27 miehen ryhmä otti 15 grammaa kollageenilisää päivittäin 12 viikon ajan ja osallistui päivittäisiin liikuntaharjoitteisiin, vertailuryhmä suoritti samat liikuntaharjoitteet ottamatta kuitenkaan kollageenilisää, vaan plasebo – pillereitä. Kollageenilisää nauttivien miesten ryhmässä tutkimuksen jälkeen oli lihasmassa ja voima kasvanut merkittävästi suhteessa vertailuryhmään. Tutkijat ovat arvelleet, että kollageenin nauttiminen edistäisi lihasproteiinien, kuten kreatiniinin synteesiä, jotka taas stimuloivat lihasten kasvua. Näitä hyötyjä on odotettavissa nimenomaan sellaisten henkilöiden kohdalla, joiden lihaskato tai lihasheikkous on ikääntymisen seurausta.  Näyttö on kohtuullisen lupaavaa, mutta lisää tutkimusta tarvitaan.


4. KOLLAGEENI PARANTAA LUUSTON, NIVELTEN JA MUUN TUKIELIMISTÖN KUNTOA JA TOIMINTAKYKYÄ. Kollageeni vahvistaa luustoa ja niveliä sekä säilyttää ruston eheyden. Rusto on niveliä suojaava kumimainen kudos. Kollageenin uskotaan myös ennaltaehkäisevän nivelvaivojen syntymistä ja hidastavan niiden etenemistä. Tutkimuksien mukaan kollageenilisän nauttiminen voi helpottaa niveltulehduksesta johtuvia särkyjä ja muita oireita. Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa urheilijat, jotka käyttivät 10 gramman kollageenilisää päivittäin 24 viikon ajan, kokivat huomattavasti vähemmän nivelkipuja sekä liikkeessä että levossa kuin kontrolliryhmäläiset. Toisessa tutkimuksessa tutkimusryhmän jäsenet ottivat 10 viikon ajan 2 grammaa kollageenia päivittäin, jonka jälkeen heillä oli huomattavasti vähemmän nivelkipuja, lisäksi liikunnan harjoittamisesta oli tullut vaivattomampaa kuin vertailuryhmäläisillä. Tutkijat ovat päätelleet, että kollageenilisä vähentää elimistön ja etenkin nivelten tulehduksellista tilaa, josta seuraa sitten suorituskyvyn tehostumista sekä kivuttomuutta. Olemassa oleva tutkimusdata puhuu sen puolesta, että kollageenilla todella on myönteisiä vaikutuksia luustoon ja niveliin sekä muuhun tukielimistöön. Kollageenin optimaalista annostusta on vaikeaa määritellä yleisellä tasolla, kuitenkin jos tarkoituksena on nimenomaan alentaa niveliin ja muuhun tukielimistöön liittyviä särkyjä ja kohentaa sitä kautta toimintakykyä, saattaisi optimaalinen päiväannos olla noin 8-10 grammaa useamman viikon, jopa kuukausien ajan. Jatkuvassa käytössä pienemmätkin annokset riittävät.


5. KOLLAGEENI SAATTAA EHKÄISTÄ LUUKATOA. Kollageeni on luiden pääasiallinen rakennusaine. Kollageeni antaa luille rakennetta ja auttaa niitä säilymään vahvoina.  Luumassa vähenee ikääntymisen seurauksena, mikä saattaa johtaa osteoporoosiin ja sitä kautta luiden murtumisherkkyyteen. Joidenkin tutkimuksien mukaan kollageenilisän käyttö voi hidastaa tätä ikääntymisestä johtuvaa luukatoa. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa tutkimusryhmään kuuluneet henkilöt käyttivät kalkkivalmistetta yhdistettynä viiteen grammaan kollageenia ja kontrolliryhmäläiset ottivat pelkkää kalkkilisää päivittäin vuoden ajan. Tutkimuksen lopussa kalkkia ja kollageenia yhdessä nauttineiden veressä oli huomattavasti vähemmän luuston heikkenemistä edistävää proteiinia kuin pelkkää kalkkia nauttineilla. Tutkimus ei kuitenkaan vastaa jäljelle jäävään kysymykseen, että saadaanko paras hyöty nauttimalla pelkästään kollageenia vai nimenomaan kollageenin ja kalkin yhdistelmää. Tosin eräässä toisessa tutkimuksessa sama vaikutus saatiin pelkällä kollageenilisällä, jota nautittiin päivittäin 5 grammaa 12 kuukauden ajan. Tässä tutkimuksessa kollageenilisää nauttineiden luun mineraalitiheys (bone mineral density BMD) oli kohonnut jopa 7 %. Matala BMD on yhdistetty heikentyneeseen luustoon ja osteoporoosiin. Tutkimusnäyttö on innoittavaa, kuitenkin lisää tutkimusta tarvitaan kollageenin vaikutuksista luuston kuntoon.


6. KOLLAGEENI VAIKUTTAA MYÖNTEISESTI SYDÄNTERVEYTEEN. Monet tutkijat ovat maalailleet päätelmiä, joiden mukaan kollageenilisää nauttimalla voisi ennaltaehkäistä monenlaisia sydänperäisiä sairauksia. Kollageeni on verisuonten tärkeä rakennusaine, ja vähäinen kollageeni voi tehdä suonista hauraat. Haurastuneet suonet taas johtavat usein verisuonten kovettumiseen ja ahtautumiseen, mistä saattaa seurata sydänkohtaus. Joidenkin tutkimuksien mukaan nauttimalla säännöllisesti kollageenilisää on mahdollista ehkäistä verisuonien kovettumista sekä ylläpitää niiden kimmoisuutta ja suotuisaa toimintaa. Eräässä tutkimuksessa näitä suotuisia muutoksia havaittiin jo kuuden kuukauden kollageenilisän käytön jälkeen, annos oli tutkimuksessa 16 grammaa vorokaudessa. Samaisessa tutkimuksessa koehenkilöiden ns. hyvä kolesteroli HDL oli lisäksi kohonnut noin 6 %. Tietoa kollageeninlisän käytön yhteyksistä sydänterveyteen tarvitaan todellakin lisää, sillä tämänhetkinen näyttö on vielä melko heppoista.  


7. KOLLAGEENIN MUITA MAHDOLLISIA TERVEYTTÄ EDISTÄVIÄ VAIKUTUKSIA. Kollageenilisän käyttöön on liitetty lukuisia muitakin myönteisiä vaikutuksia. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole saatavilla tieteellistä näyttöä, ainakaan vielä. Kollageenin väitetään esimerkiksi hoitavan suoliston läpäisevyyttä sekä vuotavan suolen oireyhtymää. Kollageenin on osittain osoitettu kohentavan tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivien ruoansulatusta. Kollageeniin on lisäksi liitetty monia myönteisiä vaikutuksia aivojen terveyteen ja suorituskykyyn. Sen on esimerkiksi väitetty vähentävän ahdistuneisuutta sekä parantavan suorituskykyä sekä mielialaa, tästä ei ole kuitenkaan tutkimuksellista näyttöä. Kollageenin väitetään tehostavan painonpudotusta muun muassa nopeuttamalla aineenvaihduntaa sekä edistämällä rasvan palamista, tästäkään ei valitettavasti ole kuitenkaan olemassa tieteellistä näyttöä. Painon pudotukseen ja kiinteytymiseen liittyen kuitenkin tulee mieleen kollageenin lihasten kasvua tehostava vaikutus, jonka kautta kollageenilla voisi toki ajatella olevan vaikutuksia myös rasva-aineenvaihduntaan tai vähintään vaikutelmaan kevyemmästä ja kiinteämmästä kehosta. 

Edellä esitetyn perusteella ei voida todeta, että tieteellinen näyttö puhuisi jotenkin yksiselitteisesti kollageenilisien moninaisten hyötyjen puolesta, mutta näyttö joidenkin väitteiden osalta on melko vankkaa. Unohtaa ei toki tule lukuisten käyttäjien huomaamia myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja ulkonäköön. Vaikka tutkimusta tarvitaan lisää, täytyy todeta, etteivät useat kollageeniin liitetyistä väitteistä ole täysin tuulesta temmattuja. Erityisesti henkilöt, jotka kärsivät ikääntymiseen liittyvistä haitoista saattaisivat hyötyä ylimääräisestä kollageenista. Suurimmalle osalle nuorista se on todennäköisesti melko turha lisä. Näytön ja innokkaiden käyttäjien kokemuksien perusteella on helppo nähdä kokokuva siitä, miten kollageenilisät ovat nousseet niin suureen suosioon. Mikään yksittäinen ravintolisä ei luonnollisesti ole oikotie tasapainoiseen oloon ja hyvään terveyteen, mutta saattaa niistä apua olla. Onhan se niin, että hyvä terveys koostuu pienistä osista, joihin taas pienetkin teot ja valinnat suoraan vaikuttavat. 


Mistä kollageenia saa?

 


Monia saattaa hämmentää kollageenin luonnollisiin lähteisiin ja kollageenilisiin liittyvät seikat. Usein kuulee kehotuksia ottaa kollageenia suoraan purkista, vaikka kollageenia on mahdollista saada ravinnosta isojakin annoksia. Harmillista tosin on, että monet runsaasti kollageenia sisältävät ruoka-aineet eivät sovellu vegaaneille. Runsaasti kollageenia on luontaisesti esimerkiksi eläinperäisessä liivatteessa, porsaan tai kanan nahassa, eläinten tukielimissä, kalassa ja luuliemessä, jänteissä yms. Kollageenia on siis mahdollista saada näistä eläinperäisistä lähteistä. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua kollageenin hyödynnettävyys kehossa. On nimittäin väitetty, että nimenomaan hydrolisoidun kollageenin keho hyödyntää parhaiten. Kollageeniin liitettyjen hyötyjen tutkimukset on toteutettu enimmäkseen hydrolusoidulla kollageenillä, joten epäilykset saattavat liittyä tähän. Vielä ei ole olemassa tutkimusta siitä, onko kollageenirikkailla ruoilla samoja vaikutuksia kuin kollageenilisillä. Moni tosin vannoo gelatiinin (liivate) terveyshyötyjen nimeen. Gelatiinilla sanotaan olevan hyvin samanlaisia terveysvaikutuksia kuin kollageenilla. Tämä puhuisi sen puolesta, että kollageenin ei tarvitsisi olla hydrolysoitua, vaan se voisi aivan hyvin olla peräisin suoraan ravinnosta ja vaikutukset olisivat silti samoja. Gelatiinihan itseasiassa on kollageenia, kollageenista tulee liivatetta, kun sen keittelee hitaasti miedolla lämmöllä. Tuskin moni kuitenkaan mielellään käyttää liivatetta tai vaikka luuliemiä päivittäin isoina annoksina, joten tässä mielessä kollageenin nauttiminen neutraalinmakuisena ja helposti sekoittuvana hydrolysoituna versiona voi todella olla miellyttävämpää.


Onko kollageenilisän käytöstä haittaa?

 


Useimpien käyttäjien kohdalla kollageeni lisäravinteena on harmiton tai vähäsivuvaikutteinen. Jonkin verran kollageenilisän käyttöön on liitetty lieviä vatsa- ja suolisto-oireita, kuten turvotuksen ja täyteläisyyden tunnetta sekä närästystä. Lisäksi osa käyttäjistä on allergisia kollageenivalmisteen lähteelle, kuten kalalle (jos valmiste on lähtöisin kalasta). Valmisteissa on saatettu käyttää myös apu-aineita, joille joku saattaa olla yliherkkä. Itse kollageenille ei kuitenkaan ole pääsääntöisesti kenelläkään mitään vasta-aiheita, mutta sen lähde on syytä allergisten ottaa huomioon. Lisäksi kannattaa valita mahdollisimman puhdas ja apuaineeton valmiste. Valmisteissa on eroja, joten jos kollageenilisää kokee tarvitsevansa, voi joutua näkemään vähän vaivaa sen juuri itselle sopivan valmisteen löytymisessä. Kollageeniannosta voi myös vähän pienentää, jos joitain epämukavia vaikutuksia ilmenee. Jos valmisteelle on allerginen, pitää käyttö luonnollisesti lopettaa. 


Paljonko kollageenivalmistetta sitten tulisi käyttää ja kuinka usein, jotta siitä olisi odotettavissa edellä mainittuja hyötyjä? 

 


Monissa tutkimuksissa todetut hyödyt on saavutettu käyttämällä tiettyä määrää kollageenilisää päivittäin ja vähintään kuukauden ajan. Kuukaudessa on voitu osoittaa jonkinlaisia näkyviä vaikutuksia ihon kuntoon ja kahdessa kuukaudessa ryppyjen vähenemiseen. Muiden mahdollisten terveysvaikutusten ilmenemiseen on tarvittu pidempiä, useamman kuukauden mittaisia jaksoja, joiden aikana kollageenia on nautittu päivittäin. Joitain poikkeuksia tähänkin on, esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa käyttäjät kokivat jo parissa viikossa nivelkipujen helpottuvan hyvin pienillä kollageeniannoksilla. Yleisesti tutkimuksien perusteella voisi kuitenkin päätellä, että kollageenilisää on nautittava melko säännöllisesti ja pitkäkestoisesti, jotta siitä olisi odotettavissa näkyviä ja tuntuvia terveyshyötyjä. Yksi vaihtoehto päivittäiselle käytölle on nauttia kollageenia kuuriluontoisesti, esimerkiksi muutaman kuukauden ajan ja pitää sen jälkeen vähän taukoa. Kannattaa muistaa kuitenkin, että kollageeni on kehomme kulutustavaraa, joten vaikutuksia on turha odottaa, jos sitä nauttii annoksen silloin tällöin. 

Montako grammaa kollageenilisää tarvitsen vuorokaudessa?

 


Vuorokausiannoksen määrä on monelle suuri kysymysmerkki. Toki eri valmisteissa on määritelty suositellut päiväannokset tai niiden vaihteluväli, mutta kuluttajalla ei ole välttämättä tietoa siitä, onko annos optimaalinen terveyshyötyjen saavuttamisen näkökulmasta. Suurimmassa osassa valmisteita suositeltu vuorokausiannos pyörii jossain 2-10 gramman välillä ja 5-8 g on melko tavallinen suositusannos. Kollageenia on lisätty myös moniin ”terveyspatukoihin”, joissa annos on usein alle 5 g/patukka. Olemassa olevien tutkimuksien perusteella voisi sanoa, että kollageenilisää tulisi nauttia vähintään 5 g vuorokaudessa, jos tavoittelee vaikutuksia ihoon. Jos taas tavoittelee muita terveysvaikutuksia, kuten lihasmassan kasvua, luuston vahvistumista tai mahdollisia suotuisia vaikutuksia sydämelle, on vuorokausiannostuksen syytä olla isompi, joissain tapauksissa jopa 10–15 g. En kuitenkaan lähtisi kokeilemaan näin isoja annoksia täysin omin päin, enkä ainakaan pitkäkestoisesti. Pienemmilläkin annoksilla voi päästä samoihin vaikutuksiin, jos käyttö on säännöllistä ja pitkäaikaista. Yksi tapa käyttää kollageenilisää on esimerkiksi aloittaa vähän isommalla annoksella, esimerkiksi 8-10 g/vrk ja jatkaa tällä määrällä vaikka kaksi kuukautta, jonka jälkeen vähentää annoksen puoleen niin sanotuksi ylläpitoannokseksi. Mitä pidempikestoista kollageeniin käyttö on, sitä pienempi voi olla ylläpitoannostelu, jopa 2 g/vrk voi hyvin riittää.

 

 

Mainittakoon, että nämä annostusvihjeet ovat ainoastaan suuntaa-antavia ja perustuvat olemassa olevien tutkimuksien perusteella tehtyihin päätelmiin toivottujen vaikutuksien optimoinnista sekä turvallisesta käytöstä. Mainittava on myös, että viralliset tahot eivät suosittele joitain poikkeuksia lukuun ottamatta lisäravinteiden käyttöä säännöllisesti ja pitkäaikaisesti. Jokainen voi kuitenkin itseään kuulostellen vetää omaa terveyttään ja hyvinvointiaan koskevat päätelmät kasaan ja rakentaa näistä lähtökohdista itselleen parhaiten sopivia lisäravinnekoktaileja. 

 

 

 

 

Käytettyjä lähteitä:

 

1.   Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin              elasticity, hydration and wrinkles.

 

2.   Choi, F.D., et.al (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications.

3.    Elam, M. L., et al. (2015). A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in                       

       postmenopausal women with osteopenia: A randomized controlled trial.

4.    König, D., et al. (2018). Specific collagen peptides improve bone mineral density and bone markers in 

       postmenopausal women—A randomized controlled study.

5.    Porfírio, E. & Fanaro, G. B. (2016). Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention

       and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: A systematic review.

6.    Proksch, E., et al. (2014). Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human

       skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.

7.    Rodríguez, M. I. A., et al. (2017). Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications.

8.    Tomosugi, N., et al. (2017). Effect of collagen tripeptide on atherosclerosis in healthy humans.

9.    Zdzieblik, D., et al. (2015). Collagen peptide supplementation in combination with resistance training

       improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: A randomised

       controlled trial.

Julkaistu 15.11.2019|Natassa Aaltonen TtM

Jos mielen voima, kehomieliyhteyden tehostaminen ja psykologian sekä biologian välinen linkki kiinnostavat,

tutustu tästä Kehomieliyhteys ja Terveys -verkkokurssiin

bottom of page