Onnelliset tunteet liittyvät lähes aina nykyhetkeen, ja ainut mitä sinulla ihan oikeasti on, on tämä hetki.
Törmäsin tuossa taannoin mielenkiintoiseen tutkimukseen läsnäolon merkityksestä. Tässä Matt Killingsworthin tutkimuksessa (trackyourhappiness.org) oli yli 15.000 osallistujaa ja heidät laitettiin pitämään säännöllisin väliajoin minuutti minuutilta kirjaa siitä, miltä heistä juuri sillä hetkellä tuntui ja mitä olivat samaan aikaan tekemässä. Tutkimusta varten kerättiin yli 65.0000 raporttia. Näistä raporteista johdettiin mielenkiintoinen johtopäätös; sillä, mitä tutkittavat milläkin hetkellä tekivät, ei ollut oikeastaan lainkaan väliä, mutta he jotka olivat täysin läsnä hetkessä, olivat merkittävästi onnellisempia. Eli tekemisellä ei ollut väliä, myöskään ajatuksilla ei ollut väliä. Toisin sanoen oli aivan sama, millaisia ajatuksia osallistujilla noissa onnellisuuden hetkissä oli, olivatko ajatukset myönteisiä, neutraaleja tai vastenmielisiä, läsnä olevat koehenkilöt vain yksinkertaisesti olivat onnellisempia kuin henkisesti poissaolevat.
Todella usein kuulee sanottavan, että pitää olla läsnä hetkessä, Killingsworthin tutkimus mielestäni antaa yhden hyvän syyn pyrkiä läsnäoloon, kukapa nyt ei haluasi olla onnellinen. Juuri tässä hetkessä harvoin on mikään pielessä, synkät ajatukset ja pelot liittyvät enimmäkseen jo elettyyn elämään ja tulevaisuuden murehtimiseen, etkä voi niille juuri nyt yhtään mitään, eivät murheet murehtimalla korjaannu. Ainut tapa elää todellisuudessa, on elää tässä hetkessä, koska todellisuus on nyt, mennyttä ja tulevaa ei ole. Silloin, kun keskitymme menneeseen tai tulevaan, elämme ajatuksissamme, emme todellisuudessa. Sinulle saattaa käydä pahimmassa tapauksessa niin, ettet elä elämääsi ollenkaan, sillä mielesi on aina väärässä paikassa. Mielesi on paikassa, jossa elämäsi todellinen näyttämö ei juuri sillä hetkellä ole. Elämä muuttuu suorittamiseksi ja ”sitten kun” tyyppiseksi. Aivot ovat käytännössä koko ajan tulevaisuuteen vievän ajatteluprosessin kimpussa ja nykyhetki on vain välikappaleena jonkin saavuttamisessa. Tuhlattuja hetkiä ovat sellaiset, joissa olemme huolestuneina ja uppoutuneina tulevaisuuteen tai menneisyyteen. Joten mitä ikinä teetkään, anna sille täysi huomiosi.
Tietoinen mieli voi olla tässä, ihmetellä menneitä ja katsella tulevaa, mutta alitajunta on vain tässä ja nyt. Alitajunta ei pähkäile mennyttä ja tulevaa, se on hetkessä ja vastaa automaattisella kaavalla sen hetken tarpeeseen salamannopeasti. Se, että pyrkii tuomaan enenevissä määrin tietoista mieltä tähän hetkeen, auttaa saattamaan tietoisen mielen ja alitajunnan tavallaan lähemmäs toisiaan. Tietoinen mieli käsittää noin 5 % ja alitajunta loput noin 95 % mielen olemuksesta. Joidenkin tutkimuksien mukaan alitajunnan osuus tässä on jopa 95–99%. Mielen ja koko olemuksen hallinta voi mahdollistua vain, jos saat rauhoitettua mielen villinä sinkoilevat ajatukset, ohjattua mielesi lisääntyvissä määrin tähän hetkeen ja oppimaan seurailemaan ikään kuin ulkopuolisena mielesi liikkeitä. Läsnäolon tila on aivan välttämätön keino virittää aivoaallot suotuisille taajuuksille, suotuisille rentoutumisen, itsensä ohjelmoinnin ja hyvien elämäntapojen automatisoitumisen sekä lopuksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Läsnäoloon virittäytyminen on yhteistä kaikissa meditaatioon perustuvissa tekniikoissa, myös esimerkiksi joogassa.
Ota päivittäiset läsnäoloharjoitukset seuraavien ohjeiden avulla tavaksi:
-
Mitä enemmän olet tietoisesti läsnä, sitä helpommin mielesi hakeutuu jatkossa läsnäolon tilaan. Elämästäsi tulee parempaa ja hallittavampaa läsnäolon kautta.
-
Ei ole väliä, miten olet läsnä tai missä. Mutta keskity vain siihen, mitä juuri sillä hetkellä tapahtuu. Jos ajatuksesi harhailevat menneeseen tai tulevaan, tuo ne lempeästi takaisin hetkeen.
-
Jos täyden huomion antaminen hetkelle tuntuu vaikealta, aloita jostain helposta, kuten hengityksesi tarkkailusta tai aaltojen katselusta. Kiinnitä huomiosi johonkin, mitä on helppoa ja mieluisaa seurata.
-
Muutamakin minuutti kerrallaan on hyvästä, se johtaa pikku hiljaa tapaan ja tavan juurtumiseen. Voit pidentää aikaa vaiheittain. Älä ota paineita.
-
Kaikessa meditaatiossa ja sen tyyppisissä menetelmissä läsnäolo on oleellinen ja välttämätön osa prosessia. Eli mikä tahansa meditaatioharjoitus saa sinut läsnäolon tilaan.
Jos mielen voima, kehomieliyhteyden tehostaminen ja psykologian sekä biologian välinen linkki kiinnostavat,